A A A

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2016 που φέτος έχει τίτλο: «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας υπογραμμίζει το ρόλο του ως αρωγός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο διοργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με τίτλο: «Ο Κηφισός – η Κηφισιά – το Μουσείο μας» την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 που θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ειδική προβολή στο εσωτερικό Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ με θέμα:

«Ο Κηφισός – η Κηφισιά – το Μουσείο μας», όπου θα παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πτυχές του ρόλου του Κηφισού ποταμού στη ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου άλλοτε και τώρα, η σημερινή του κατάσταση και ο καθοριστικός ρόλος του στη διαμόρφωση του προαστίου της Κηφισιάς μέσα από την ερευνητική ματιά του Μουσείου. Επίσης θα παρουσιάζει σύντομη ιστορία της Κηφισιάς και του Μουσείου μας. Η προβολή θα είναι επαναλαμβανόμενη, σύντομη και κατανοητή για παιδιά από 8 ετών.

  • Ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές» από τους επιστήμονες του Μουσείου. Η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου και εστιάζει σε 20 από τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. H παρουσίασή τους πραγματοποιείται με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεαροί Υδροβιολόγοι» για παιδιά Ε’, ΣΤ’ δημοτικού και Α’, Β’ Γυμνασίου. Στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας οι μαθητές σε ρόλο ερευνητή έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με απλό και κατανοητό τρόπο θέματα που αφορούν την έρευνα και τον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο (11.00 – 12.00).

  • Αφήγηση παραμυθιού «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» της Μαρίνας Γιώτη από την ίδια τη συγγραφέα. Η Στιγμούλα, μια μικρή σταγόνα, αποφασίζει να ξαναδώσει τη χαμένη χαρά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων ενός χωριού, μέσα από περιπέτειες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της δύναμης που βρίσκεται μέσα μας αλλά και της ομαδικής προσπάθειας (12.30 – 13.30).

  • Εικαστικό εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης «ζωγραφίζοντας τα ρέματα». Oι μικροί μας φίλοι ηλικίας 4 – 8 ετών θα έχουν την ευκαιρία να χρωματίσουν όλοι μαζί ένα ΜΕΓΑΛΟ ρέμα, μ’ όλο τον κόσμο των ζώων και των φυτών που βρίσκονται στις όχθες του και να πάρουν στο σπίτι τους ένα μικρότερο, το δικό τους ρέμα (10.00 – 4.00).

  • Περιοδική Έκθεση «Το Μήνυμα της Θάλασσας» . Τελευταίες μέρες που μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση και να ενημερωθείτε για την ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά αντικείμενα. Η έκθεση περιλαμβάνει επιστημονικά στοιχεία, εικαστικά έργα των Dianna Cohen και Pam Longobardi και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του θέματος.

  • Οι δύο μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου σας περιμένουν όπως πάντα για μία περιήγηση στον χώρο της φύσης και του περιβάλλοντος:  η έκθεση του Φυσικής Ιστορίας με την συλλογή δειγμάτων Χερσαίας Ζωολογίας, Βοτανικής, Εντομολογίας, Υδροβιολογίας, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας  από όλο τον κόσμο και η διαδραστική έκθεση του Κέντρου ΓΑΙΑ για μια πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη Γη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και ειδικότερα, την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Σας περιμένουμε να περάσετε μία υπέροχη μέρα στο Μουσείο μας, στη Κηφισιά, μια ανάσα από τις πηγές του Κηφισού

Το Μουσείο ευχαριστεί ιδιαίτερα τους : Πάνο Ραυτόπουλο, αρχιτέκτονα, για την παραχώρηση των εργασιών του για την Κηφισιά, Στάθη Χιώτη, Δρ. μεταλλειολόγο μηχανικό, για τις πληροφορίες και την ξενάγησή του στον Κηφισό και Παναγιώτη Σαμπατακάκη, υδρογεωλόγο, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και τ. Δ/ντή Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ .

Ευχαριστούμε θερμά τους ΦΙΛΟΥΣ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την συμβολή τους στην δημιουργία της ειδικής προβολής «Ο Κηφισός – η Κηφισιά – το Μουσείο μας».

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ

Λεβίδου 13, Κηφισιά, 210 8015010

Τηλ. 210 8015870