A A A

Φως στον σκοτεινό κόσμο του trafficking και του εξαναγκασμού στην πορνεία στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσα από την εξιστόρηση του προσωπικού της μαρτυρίου ρίχνει μια 25χρονη Βρετανή με το βιβλίο της «Bought & Sold» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία.

Η νεαρή γυναίκα με το ψευδώνυμο Μέγκαν Στίβενς (το πραγματικό όνομά της είναι άγνωστο καθώς φοβάται για τη ζωή της) με τη βοήθεια μιας χρονογράφου περιγράφει στο βιβλίο της πώς κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα μας σε ηλικία 14 ετών έμπλεξε στα δίχτυα των κυκλωμάτων σωματεμπορίας και πώς η ζωή της μετατράπηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια σε κόλαση στην ελληνική πρωτεύουσα!

Οι ιστορίες για τους βιασμούς της από τους νταβατζήδες της αλλά και από τους «πελάτες», για τους ξυλοδαρμούς της από τουλάχιστον έναν σωματέμπορο, για τις μεταπωλήσεις από τον έναν σωματέμπορο στον άλλον, τις μετακινήσεις και το ταξίδι στην Ιταλία, όπου κι εκεί εκδιδόταν για κάποιον νταβατζή, δίνουν μια τρομακτική εικόνα για την πραγματικότητα που βιώνουν νεαρές κοπέλες και γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking.

Το βιβλίο

Το βιβλίο της έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων βρετανικών μέσων ενημέρωσης στα οποία έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων.

Η ίδια, παρότι κατάφερε να ξεφύγει και να επιστρέψει στη χώρα της το 2009, αναφέρει πως αν και παρακολουθείται από ψυχολόγους και ειδικούς δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει τα βαθιά τραύματα που έχει προκαλέσει στην ψυχολογία της η περιπέτειά της και πως ακόμη και τώρα φοβάται για τη ζωή της.

Πιο συγκεκριμένα, φοβάται ότι θα την εντοπίσει ο σωματέμπορος που αρχικά την παγίδευσε και την εξανάγκασε να εκδίδεται, ένας Αλβανός που στο βιβλίο ονομάζεται Τζακ.

Η Μέγκαν γνώρισε τον Τζακ σε ηλικία 14 ετών σε ένα μπαρ, κατά τη διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα που έκανε μαζί με τη μητέρα της.

Σύμφωνα όσα αναφέρει η ίδια η Μέγκαν, η μητέρα της, όσο και ο πατέρας της, με τον οποίο είχαν χωρίσει, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ.

Στο μπαρ λοιπόν η μητέρα της ερωτεύτηκε τον μπάρμαν και η Μέγκαν τον Τζακ. Το πρώτο διάστημα, κατά το οποίο ο Τζακ κέρδισε την εμπιστοσύνη της και την έκανε να τον ερωτευτεί ακόμη περισσότερο, η Μέγκαν δεν είχε υποπτευθεί πού πάει να μπλέξει. Η κατηφόρα ξεκίνησε όταν οι διακοπές τελείωσαν και η Μέγκαν έπεισε τη μητέρα της να επιστρέψει μόνη της στη Μεγάλη Βρετανία.

Ιστορικό

Λίγο καιρό αργότερα ο Τζακ, με τη δικαιολογία ότι η μητέρα του είχε καρκίνο και ότι ο ίδιος δεν είχε λεφτά για τη θεραπεία της, έπεισε τη 14χρονη κοπέλα να ξεκινήσει να χορεύει σε μαγαζί με στριπτίζ στην Αθήνα.

Λίγο αργότερα ο Τζακ την πούλησε σε έναν νταβατζή ονόματι Λέον, μέσα σε ένα μπεργκεράδικο όπου είχαν πάει για φαγητό. Το ίδιο ακριβώς βράδυ ο Τζακ την πήγε στο γραφείο ενός δικηγόρου, όπου ο «πελάτης» τη βίασε δύο φορές και της έδωσε ένα 50ευρο.

Το όλο περιστατικό μάλιστα τραβήχτηκε και σε βίντεο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

Εκείνο το βράδυ η Μέγκαν κατάλαβε σε τι ακριβώς είχε μπλέξει και προσπάθησε να πείσει τον Τζακ να την αφήσει να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα της. Η αντίδρασή του ήταν η αναμενόμενη. Την πήρε με τη μηχανή του σε κάποιο από τα βουνά της Αττικής και αφού την ξυλοφόρτωσε την άφησε εκεί αιμόφυρτη και έφυγε.

Οταν επέστρεψε, την πήρε και την πήγε στο διαμέρισμα όπου έμενε και από εκεί και πέρα την εξέδιδε ως «συνοδό» για ένα διάστημα.

Η Μέγκαν ύστερα από αυτό άρχισε να έχει 10 με 20 συνευρέσεις με άνδρες τη μέρα και παράλληλα άρχισαν οι απειλές και οι καθημερινοί ξυλοδαρμοί από τον Τζακ.

Ετσι κύλησαν οι επόμενοι έξι μήνες στους οποίους η Μέγκαν ταξίδεψε για δουλειά και στην Ιταλία. Επειτα από αυτό ο Τζακ την πούλησε σε άλλον σωματέμπορο, τον Ελεκ, ο οποίος την έβαλε σε οίκο ανοχής.

Εκεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει, μέσα σε ένα 24ωρο βιάστηκε από 110 άνδρες. Ετσι πέρασαν τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία μάλιστα κόλλησε και σύφιλη.

Απόδραση

Η Μέγκαν αναφέρει ότι βρήκε τη δύναμη να το σκάσει στην ηλικία των 20 ετών, ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε. Στην απόφαση αυτήν τη βοήθησαν, όπως αναφέρει, οι γιατροί ενός δημόσιου νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες μετά την απόπειρα.

Πλέον, ύστερα από 6,5 χρόνια παρακολούθησης από ειδικούς ψυχολόγους, η Μέγκαν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα με αλκοόλ και ουσίες που απέκτησε από την τραυματική αυτή εμπειρία της και τώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια στις συνεντεύξεις της, είναι έγκυος και έχει μια κανονική σχέση με κάποιον που γνώρισε στην εκκλησία όπου πηγαίνει.

Ενας από τους στόχους της είναι να ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση για τις γυναίκες θύματα του trafficking.

ethnos.gr

Χρήστος Στασινόπουλος