A A A

Καζάνι που βράζει μοιάζει τις τελευταίες δύο ημέρες η Χίος καθώς νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα όταν άγνωστοι επιτέθηκαν πετώντας από τα τείχη του κάστρου, πιθανότατα βόμβες μολότοφ ή κάποιο άλλο φλεγόμενο αντικείμενο με αποτέλεσμα να καούν και πάλι σκηνές.

Το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 9 το βράδυ, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρχικά ζημιές σε δύο σκηνές. Ωστόσο μία ώρα αργότερα το περιστατικό επαναλήφθη προκαλώντας νέες υλικές ζημιές. Η φωτιά έσβησε με την άμεση επέμβαση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, ενώ στον χώρο βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ για να αποτρέψουν νέα επεισόδια.

Εξαιτίας της φωτιάς, περί τους 150 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό με τις κουβέρτες τους και κατευθύνθηκαν στον χώρο της ιχθυόσκαλας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού εκεί στρατοπεδεύουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες, άγνωστοι -με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ακροδεξιούς- επιθέτηκαν σε ζευγάρι αλληλέγγυων πολύ κοντά στον καταυλισμό. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου.

Σημειώνεται πως και το βράδυ της Τετάρτης είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, όταν πρόσφυγες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό. Για τα επεισόδια της Τετάρτης έχουν συλληφθεί έως τώρα τέσσερις μετανάστες, όλοι υπήκοοι Αλγερίας, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο της αστυνομίας δεκάδες ακόμη προσαχθέντες, των οποίων ερευνάται η συμμετοχή στα επεισοδια.

Απελπισμένοι οι κάτοικοι 

Ο φόβος και η αγωνία για κλιμάκωση των επεισοδίων έχει επισκιάσει την καθημερινότητα των πολιτών της Χίου, των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες γειτνιάζουν με τον καταυλισμό της Σούδας.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης αποτελούν το κερασάκι της τούρτας για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται. Δεν είναι η πρώτη φορά, λένε, που γίνονται μάρτυρες επεισοδίων βλέποντας ακόμα και τα όργανα του κράτους να ολιγωρούν χρονικά ως προς την επέμβασή τους.

Εμφανώς αγανακτισμένοι οι κάτοικοι ζητούν από Δήμο και Κυβέρνηση να πράξουν τα αυτονόητα τονίζοντας ότι αν η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας δεν είχε στηθεί στην καρδιά της πόλης τότε δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέγραψε η ιστοσελίδα Politischios.gr

Δήμαρχος Χίου: Να κλείσει εδώ και τώρα η Σούδα 

Μετά τα νέα επεισόδια ο δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς ζήτησε με τηλεφωνική του επικοινωνία προς τον κ. Γ. Μουζάλα η διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού της Σούδας εντός 24ωρου.

'Η Κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα διαδραματίζονται στη Χίο. Πλέον προέχει η ασφάλεια των πολιτών μας και τίποτα άλλο. Ζητάμε την άμεση εκκένωση της Σούδας με πρωτοβουλίες της ίδιας της κυβέρνησης. Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας', ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

ethnos.gr