A A A

Πέθανε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη. Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 16:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κηφισιάς.

Σύμφωνα με την συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς, το όνομα της θα δοθεί τιμητικά σε σχολείο της πόλης μας, ενώ η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στην Κηφισιά με δημοτική δαπάνη. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την εκδημία της αγαπημένης συγγραφέως Γαλάτειας Γρηγοριάδου -Σουρέλη.

Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη υπήρξε μια σπουδαία συγγραφέας που επί δεκαετίες προσέφερε σημαντικό έργο στα ελληνικά γράμματα και στην πνευματική και πατριωτική διάπλαση των παιδιών. 

Ήταν η γυναίκα που συντρόφευσε με μοναδικό τρόπο την παιδική και εφηβική ηλικία αντλώντας τη δύναμή της από τα παιδιά, από την αγάπη της για την πατρίδα και από την βαθιά σχέση της με την εκκλησία. Μια διακεκριμένη συγγραφέας με πλήθος βραβεύσεων για το έργο της.

Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη ήταν παραγωγική και δημιουργική έως τα τελευταία χρόνια της ζωής της, προσφέροντας στο τόπο και την κοινωνία δεκάδες παραμύθια και μυθιστορηματικές βιογραφίες μέχρι μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά.

Αξέχαστες οι ομιλίες της, ειδικά στα σχολεία όλης της χώρας. Αλησμόνητη θα μείνει η έντονη παρουσία της στην πόλη μας, στον Δήμο μας με τον οποίο συνεργάστηκε, στην γειτονιά της Κάτω Κηφισιάς και τον Iερό Nαό Αγίου Νεκταρίου όπου είχε πάντα το στασίδι της. Η καθαρή ελληνική και κάποιες φορές αυστηρή φωνή της θα αντηχεί αιωνία μέσα από την βαριά και πολύτιμη πνευματική κληρονομιά της. 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Κάτω Κηφισιάς και θα κηδευθεί με δημοτική δαπάνη στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Ο Δήμος Κηφισιάς θα δώσει το όνομα της σε σχολείο της πόλης μας. 

Η ψυχή της βρίσκεται πλέον κοντά στα Θεια και επουράνια που τόσο πίστεψε. Καλό ταξίδι Γαλάτεια θα υπάρχεις πάντα στα σπίτια μας και στις καρδιές μας μέσω των βιβλίων σου.

Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ-ΣΟΥΡΕΛΗ (1930-2016) γεννήθηκε στη Μακεδονία. Πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική λογοτεχνία το 1964. Έγραψε πολλά βιβλία, όχι μόνο για παιδιά και νέους αλλά και για ενηλίκους. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάντοβα. Το όνομά της έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν. Το 1980 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2005 η Εκκλησία της Ελλάδας την τίμησε για την προσφορά της στα ερτζιανά κύματα και στην παιδική λογοτεχνία.

Και οι Εκδόσεις Ψυχογιός αποχαιρετούν με ανακοίνωή τους τη λατρεμένη όπως αναφέρουν, συγγραφέα:

Σήμερα απεβίωσε μία από τις αγαπημένες συγγραφείς των Ελληνικών παιδικών γραμμάτων, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, σε ηλικία 86 ετών. Για τον εκδοτικό μας οίκο η Γαλάτεια ήταν μητρική φιγούρα, καθώς ήταν από τους πρώτους Έλληνες συγγραφείς που μας εμπιστεύτηκε το 1988, και υπήρξε ένθερμη συμπαραστάτης και ακούραστη συνοδοιπόρος μας μέχρι σήμερα.

Μαζί έχουμε κυκλοφορήσει αλλεπάλληλες εκδόσεις των βιβλίων της γεμάτες μηνύματα, ανθρώπινα συναισθήματα, χαρές, λύπες, αξέχαστους χαρακτήρες και πλέον κλασικές ιστορίες. Από τα σημαντικότερα έργα της που στολίζουν τις βιβλιοθήκες μας είναι το ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ ΚΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ, Ο ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ, Ο ΚΑΠΕΤΑΝ-ΚΩΤΤΑΣ και Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ανάμεσα σε άλλες συλλογές παιδικών παραμυθιών.

Θα μας λείψουν οι ιστορίες της, το γέλιο της, η καλοσύνη της, και η απέραντη αισιοδοξία της.