A A A

Ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς σας προσκαλεί στις τέσσερις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στo πλαίσιo της σειράς εκδηλώσεων «Εαρινές Μελωδίες στην Κηφισιά VΙ» (Μουσικός Μάϊος 2017).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

 

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, Ώρα: 20:00

Μία συναυλία στο Δημαρχείο Κηφισιάς με έργα για σόλο πιάνο και πιάνο-βιολί με γενικό τίτλο «Ανοιξιάτικη Νύχτα», εμπνευσμένη από το φερώνυμο έργο ‘Frühlingsnacht’ που θα ακούσουμε σε μεταγραφή για σόλο πιάνο του F.Liszt.

Τη βραδιά θα ανοίξει μία σειρά από γνωστά Lieder του Schumann στην εκδοχή τους για σόλο πιάνο και ακολούθως θα ακουστεί η ευαίσθητη και μελαγχολική Σονάτα του F.Schubert σε λα ελάσσονα έργο 164.

Στο δεύτερο μέρος θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικά μικρά αριστουργήματα της Σλαβικής μουσικής φιλολογίας μεταξύ των οποίων τα τέσσερα ρομαντικά κομμάτια Έργο 75 του A. Dvorak και το Valse Sentimentale του P.I. Tchaikovsky.

Ο Παναγιώτης Γώγος επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας διανύσει μία 15ετή πορεία στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία και εμφανισθεί σε μεγάλα θέατρα μεταξύ των οποίων η Musikverein και Konzerthaus στη Βιέννη, το Salon Chopin στο Παρίσι και τη Metropol Saal στη Μόσχα.

Έπειτα από ένα επιτυχημένο ρεσιτάλ το 2015 στις Εαρινές Μελωδίες, αυτή τη φορά, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, συμπράττει με τον καταξιωμένο βιολινίστα Θανάση Μουρλά.

 

Αίθουσα Πολιτιστικού, «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» (Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)

 

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, Ώρα: 20:30

Στον εξωτερικό χώρο -μεγάλη βεράντα- του Εκπαιδευτηρίου ISA στο Κεφαλάρι (οδός Ξενίας) το κουαρτέτο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Κηφισιάς» θα ερμηνεύσει κυρίως έργα συνθετών από τη Βραζιλία (αλλά και από την Κούβα και την Αργεντινή).

Ειδικότερα, εξαιρετικά ενδιαφέροντες, αλλά σχεδόν άγνωστοι στην Ελλάδα, Βραζιλιάνοι συνθέτες έγραψαν «choro», ένα είδος σύντομων συνθέσεων που προέκυψαν ως συνδυασμός μουσικών ειδών και ρυθμών από την Ευρώπη και Αφρική. Αν και το choro αποτέλεσε την παλαιότερη και πιο γνήσια έκφραση της βραζιλιάνικης λαϊκής ψυχής, αναγνωρίστηκε και υιοθετήθηκε ως είδος από τους κλασικούς συνθέτες της χώρας αυτής τόσο, ώστε τα όρια μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών κόσμων να είναι πλέον δυσδιάκριτα. Εδώ έγκειται η πρωτοτυπία και συνάμα η πρόκληση αυτής της βραδιάς, για τους μεν μουσικούς αφού θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν ένα αχαρτογράφητο μουσικό είδος, αλλά και για το ακροατήριο, που ίσως αναπάντεχα ανακαλύψει πολλές ομοιότητες στην ιδιοσυγκρασία των δύο τόσο απομακρυσμένων γεωγραφικά λαών.

 

Εξωτερικός χώρος -μεγάλη βεράντα- του Εκπαιδευτηρίου International School of Athens (ISA) στο Κεφαλάρι (οδός Ξενίας & Αρτέμιδος 42, Κηφισιά)

Πρόσβαση με συγκοινωνία: Λεωφορείο 524 (οδός Δεληγιάννη, στάση Πεντελικό) ή Λεωφορείο 526 (α ́στάση Ξενίας) -Σταθμός ΗΣΑΠ Κηφισιάς-Κεφαλάρι

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2017, Ώρα: 20:30

Στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου, ο Δώρος Δημοσθένους, με τη σύμπραξη του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, θα συμμετέχει στις φετινές Εαρινές Μελωδίες.

Ο Δώρος Δημοσθένους, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεώτερης γενιάς και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης , ένας σπουδαίος μουσικός, στο πιάνο θα είναι μαζί μας σε ένα πρόγραμμα γεμάτο καλό ελληνικό τραγούδι και ποίηση. Ο Δώρος, έχει ερμηνεύσει με την ιδιαίτερη, γεμάτη πάθος και χρώματα, φωνή του το έργο των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών με τους οποίους και έχει συνεργαστεί ενώ έχει σταθεί δίπλα στους αξιολογότερους ερμηνευτές μας. Ο Ν. Νεοφυτίδης από την άλλη, ένας σπουδαίος πιανίστας αλλά και συνθέτης, θα μας δώσει δείγματα του σπάνιου ταλέντου του που τον έχουν καταστήσει άξιο συνεργάτη των περισσότερων Ελλήνων συνθετών του καιρού μας ‘ντύνοντας’ με υπέροχο τρόπο την εξαίσια φωνή του Δώρου.

 

Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)

 

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, Ώρα: 21:00

Στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά η ορχήστρα του Συλλόγου «Οι Φίλοι Της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» θα ερμηνεύσει τρία έργα που αναφέρονται σε μουσική παλαιών περιόδων είτε ως έμπνευση (Respighi), είτε ως φόρμα (Jenkins), είτε ως μεταγραφή (Handel – Aslamazyan).

Ο σοβιετικός συνθέτης Sergei Aslamazyan μετέγραψε αριστοτεχνικά τον 20ό αιώνα, ένα έργο για τσέμπαλο του Handel από το 1720, ο Ottorino Respighi το 1932 επέστρεψε στην αναγεννησιακή μουσική κληρονομιά, στην τρίτη του σουίτα για έγχορδα «Παλιοί χοροί και άριες για λαούτο», ενώ ο Ουαλός Karl Jenkins to 1995 έγραψε ένα concerto grosso αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Andrea Palladio (1508-1580). Iδανική κατάληξη θα αποτελέσουν τα δυο σύντομα κομψοτεχνήματα του Sibelius και του Bizet που θα ακολουθήσουν, απολύτως ταιριαστά με τον ειδυλλιακό ρομαντισμό που εκπέμπει το βράδυ η τοποθεσία.

 

Προαύλιος χώρος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά (οδός Αγ. Γεωργίου, προέκταση της οδού Κοκκιναρά)

Πρόσβαση με συγκοινωνία: Λεωφορείο 524 ή 526 (στάση Αγ. Γεώργιος και για τα δύο λεωφορεία) - Σταθμός ΗΣΑΠ Κηφισιάς-Κεφαλάρι)

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα διατίθεται στην είσοδο τις ημέρες των συναυλιών.