A A A

Η έρευνα για το σχέδιο επίθεσης που αποτράπηκε την Πέμπτη, στη Γαλλία, αποκαλύπτει ευρωπαϊκές διασυνδέσεις: μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο ανδρών στο Βέλγιο, ένας Γάλλος συνελήφθη χθες στην Ολλανδία, και οι τρεις πιστεύεται ότι ήταν σε επαφή με τον βασικό ύποπτο Ρεντά Κρικέτ.

Η υπόθεση αυτή είναι διαφορετική από την έρευνα που διεξάγεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι (130 νεκροί) και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες (35 νεκροί σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αν και διαπιστώθηκαν κάποιες σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Ο 34χρονος Ρεντά Κρικέτ, πρώην ληστής, συνελήφθη την Πέμπτη στο παρισινό προάστιο Βουλώνη-Μπιλανκούρ. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι αποτράπηκε σχέδιο επίθεσης "σε προχωρημένο στάδιο", χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία. Τουφέκια, μεταξύ τους καλάσνικοφ, και εκρηκτικά βρέθηκαν σε διαμέρισμα σε άλλο προάστιο.

Έκτοτε, η έρευνα προχωρά γρήγορα και επεκτείνεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες, ο 32χρονος Γάλλος Ανίς Μπ., γεννημένος στο προάστιο Μοντρέιγ της γαλλικής πρωτεύουσας και κάτοικος στο διαμέρισμα Βαλ-ντε-Μαρν που συνορεύει με το Παρίσι συνελήφθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο Ανίς Μπ. είχε διαμείνει στη Συρία και πιστεύεται ότι είχε ως αποστολή από το ΙΚ να διαπράξει επίθεση στη Γαλλία μαζί με τον Ρεντά Κρικέτ, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.

"Συνελήφθη έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν την Παρασκευή οι γάλλοι ανακριτές". Θα παραδοθεί στη Γαλλία "σύντομα" για να καταθέσει. Πυρομαχικά βρέθηκαν στο Ρότερνταμ μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική εισαγγελία υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσής του έχει αρχίσει.

"Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, κατασχέθηκαν τηλέφωνα, κάρτες SIM, σκληροί δίσκοι, χρήματα, πυρομαχικά και ναρκωτικά", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας Βιμ ντε Μπρουν. "Δεν βρέθηκε κανένα εκρηκτικό", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αρνούμενος να διευκρινίσει τι είδους πυρομαχικά βρέθηκαν στις κατοικίες όπου διεξήχθησαν οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς δρόμους της συνοικίας του δυτικού Ρότερνταμ. "Η διαδικασία έκδοσης άρχισε για το πρόσωπο που καταζητείται από τη Γαλλία. Οπως προβλέπεται, πρέπει να υπάρξει μια ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του 'Αμστερνταμ". Η ημερομηνία της δεν είναι ακόμη γνωστή. "Οι άλλοι τρεις ύποπτοι ανακρίνονται από τους ολλανδούς ερευνητές", μετά τη σύλληψή τους επίσης στο Ρότερνταμ, όπου διενεργήθηκαν αρκετές κατ΄οίκον έρευνες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο άνδρες 43 και 47 ετών, αλγερινής καταγωγής.

Δύο κατηγορούμενοι στο Βέλγιο

Η έρευνα στράφηκε γρήγορα στο Βέλγιο. Δύο άνδρες, οι Αμπντεραμάν A. και Ραμπάτ Α. συνελήφθησαν την Παρασκευή στο κέντρο των Βρυξελλών, κατηγορούνται για "συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης" και προφυλακίστηκαν.

Ο γεννημένος το 1977 στην Αλγερία Αμπντεραμάν Α. σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία χθες, είναι γνωστός στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας. Θεωρείται "εθελοντής τζιχαντιστής". Είχε καταδικαστεί το 2005 σε φυλάκιση επτά ετών και απαγόρευση παρουσίας στο γαλλικό έδαφος, γιατί είχε βοηθήσει δύο Τυνήσιους εξτρεμιστές να δολοφονήσουν τον διοικητή Αχμάντ Σαχ Μασούντ στο Αφγανιστάν στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, δύο ημέρες πριν από τις αιματηρές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Παρότι η υπόθεση αυτή είναι διαφορετική από την έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκαν ωστόσο σχέσεις μεταξύ τους.

Ο Κρικέτ είχε καταδικαστεί ερήμην πέρυσι στο Βέλγιο στη δίκη ενός κυκλώματος που στρατολογούσε τζιχαντιστές για τη Συρία, της οποίας ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους δεν ήταν άλλος από τον Βέλγο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, φυσιογνωμία των γαλλόφωνων τζιχαντιστών του ΙΚ που πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους οργανωτές των επιθέσεων στο Παρίσι.

Του τζιχαντιστικού κυκλώματος ηγείτο ο Βρυξελλιώτης Χαλίντ Ζερκανί, 41 ετών, ο "μεγαλύτερος στρατολόγος υποψηφίων για τζιχάντ" στο Βέλγιο, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές.

Ο Κρικέτ είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση ερήμην. Η έρευνα είχε αποκαλύψει τον ρόλο του ως διαχειριστή των οικονομικών του κυκλώματος Ζερκανί: ο Κρικέτ κατέβαλε μέρος της λείας του από τις ληστείες και τις κρυφές δραστηριότητες στο όνομα της μουσουλμανικής αρχής Γανίμα (καταμερισμός πολεμικών λαφύρων).

Ο Κρικέτ εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση στη Γαλλία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη σε περίπτωση απειλής επικείμενης επίθεσης ή για τις ανάγκες διεθνούς συνεργασίας.

Χθες βράδυ, ο υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ τονίζοντας εκ νέου την "ιδιαίτερα αυξημένη απειλή" που πλανάται στη Γαλλία, εξέφρασε ικανοποίηση για "τη συνεργασία" με τους ευρωπαίους εταίρους στη συγκεκριμένη έρευνα.

imerisia.gr