A A A

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στις κυπριακές αρχές για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία. Στο Αirbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Egypt Air, βρίσκονται 55 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα.

Για έναν μόνο αεροπειρατή κάνουν λόγω οι πρώτες πληροφορίες.

Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά, εντός του αεροπλάνου της Egypt Air που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Η αστυνομία έλαβε εντολή να μείνει μακριά από το αεροσκάφος.

Πυρήνας διαχείρισης της κρίσης έχει συγκροτηθεί στο αεροδρόμιο.

Άφησε ελεύθερους όλους τους Αιγύπτιους επιβάτες

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της Καθημερινής Κύπρου στην τηλεόραση του Σκαι, έχουν αφεθεί ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες αιγυπτιακής καταγωγής και στο αεροπλάνο, ο αεροπειρατής κρατάει πέντε επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα του Airbus

Ο αεροπειρατής φαίνεται ότι θέλει να στείλει φάκελο με 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το όνομα της γυναίκας δόθηκε στις αρχές.

Reuters: Επιβάτης απείλησε να ανατιναχθεί

Το Reuters μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ένας επιβάτης του αεροσκάφους απείλησε να πυροδοτήσει ζώνη με εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο της Egypt Air που έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Από τις κυπριακές αρχές πάντως αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη

 

Άρχισε η απελευθέρωση ομήρων

Πληροφορίες του Sky News από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι 20 από τους επιβάτες του Airbus της Egypt Air

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πτήσεις προς Λάρνακα προωθούνται στο αεροδρόμιο Πάφου.

Ο αεροπειρατής απαίτησε  σκάλες προκειμένου να ξεκινήσει η ελευθέρωση ομήρων, ενώ θα αφήσει μόνο γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής να εξέλθουν του αεροσκάφους.

Παράλληλα, απαιτεί να μην υπάρχει αστυνομία ή στρατός γύρω από το αεροσκάφος.

Η Επίτροπος της Κύπρου Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως "οι αεροπειρατές ζήτησαν να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας από το σημείο για να αφήσει γυναίκες και παιδιά".

Ο πιλότος από τον ασύρματο λέει ότι ο αεροπειρατής ζητά επίμονα να συνδεθούν σκάλες με το αεροσκάφος

Υπό κανονικές συνθήκες οι σκάλες συνδέονται μέσα σε λίγα λεπτά στο αεροπλάνο, ωστόσο οι Αρχές φαίνεται ότι ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των κρίσεων προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση

Πρόκειται για την πτήση ΜS 181 από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο, των αιγυπτιακών αερογραμμών, της Egypt Air. 

Το Airbus απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 π.μ. στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, κατόπιν σχετικής άδειας.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροπλάνο βρίσκονται 81 επιβάτες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο κυπριακό υπ. Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 70 μίλια από το αεροδρόμιο της Λάρνακας

Πρόκειται για την πτήση Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί και προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα. στο αεροσκάφος επέβαιναν 81 επιβάτες.

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο

Η αστυνομία της Κύπρου έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται επιχείρηση να υπάρξει διαπραγμάτευση με άτομα που είναι μέσα στο αεροσκάφος, το  οποίο και αυτή την ώρα είναι αποκλεισμένο σε συγκεκριμένο χώρο του αεροδρομίου.

Για προληπτικούς λόγους στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν φτάσει ασθενοφόρα ενώ δεν υπάρχει ακόμα έξοδος κανενός επιβάτη από το αεροσκάφος ούτε επικοινωνία με τους αεροπειρατές. 

Πληροφορίες φέρουν, επίσης, τους αεροπειρατές να προτίθενται να αφήσουν γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος.

Να σημειώσουμε ότι το 1978 είχε σημειωθεί αεροπειρατία και πάλι σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο είχε προσγειωθεί στην Λάρνακα. Τότε οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου είχαν διακοπεί και απεκαταστάθησαν μόλις πριν από λίγα χρόνια, καθώς Αιγύπιοι κομμάντος είχαν μεταβεί κρυφά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χωρίς άδεια των κυπριακών αρχών για ανακατάληψη του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να γίνει μακελειό, με πολλούς κομμάντος Αιγύπτιους να πέφτουν νεκροί από τα πυρά Κύπριων Καταδρομέων που είχαν διαταχθεί να επέμβουν και δεν γνώριζαν τις κινήσεις των Αιγυπτίων για ανακατάληψη του αεροσκάφους και εξουδετέρωση των αεοροπειρατών.

sigmalive.com