A A A

Ομιλία της Προέδρου της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη, στην Στρογγυλή Τράπεζα της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Έμπνευση και εμπιστοσύνη – πυλώνες για την ευεργεσία

Οι ευεργεσίες είναι μια κοινωνική διάσταση απαραίτητη αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή που στοχεύουμε να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση μιας νέας προσπάθειας οικοδόμησης της χώρας. Με πολλή χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και προσπαθώ να βρω μέσα στην ψυχή μου ποιες απαντήσεις θα έδινα κι εγώ σαν άνθρωπος. Ας ψάξουμε λοιπόν, ας αναζητήσουμε διαστάσεις, σκέψεις και δράσεις. 

Ενόψει της παρούσας κατάστασης, μία λέξη μόνο έρχεται στο μυαλό μου – η «εμπιστοσύνη». Νομίζω ότι κάθε Έλληνας μπορεί να μεγαλουργήσει, κάθε Έλληνας κρύβει την αγάπη του γι’ αυτήν την υπέροχη, θαμαστή χώρα, και η εμπιστοσύνη του καθενός μας απέναντι στη χώρα μας είναι σημαντική. Διαβάζοντας για τον 5ο αιώνα π.Χ, τον αποκαλούμενο και Χρυσό, βλέπουμε ότι γίνονται τα ίδια και παρόμοια πολιτικά σφάλματα με τα σημερινά. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι ένα: Πώς θα εμπνεύσουμε σε αυτούς τους υπέροχους Έλληνες, τους απόδημους, την εμπιστοσύνη, για να πιστέψουν την Ελλάδα, και να πάψουν να φοβούνται την ανευθυνότητα και τις λάθος αποφάσεις των ηγετών; Νομίζω ότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πεφωτισμένη ηγεσία. Εκείνοι που θα μπορούν να πουν μια κουβέντα την οποία ο καθένας θα σέβεται και θα εκτιμά. Αν αυτό το καταφέρουμε, θα είναι ατέλειωτες οι ευεργεσίες. 

Οι Έλληνες πρωτεύουν διεθνώς και στον οικονομικό τομέα και στον τομέα των τεχνών, ωστόσο δεν λείπουν δυστυχώς και εκείνοι που ντρέπονται να πουν ότι είναι Έλληνες, ότι έχουν ελληνικές ρίζες. Πρόσφατα, σε μια συνάντηση με κορυφαίους ακαδημαϊκούς με ρώτησαν τι γίνεται με την κρίση στην Ελλάδα και αν θα μπορέσουμε σαν χώρα να ανταπεξέλθουμε, κρύβοντας ίσως και μια τάση κριτικής και υπεροψίας στην ερώτησή τους. Απάντησα ότι η χώρα αυτή έχει περάσει αναρίθμητες κρίσεις, αλλά σε μία από τις πιο σημαντικές, την περίοδο των Περσικών πολέμων, μετά την ναυμαχία της Σαλαμίνας, και παρά την καταστροφή της πόλης των Αθηνών, οι Αθηναίοι νικητές γύρισαν στην κατεστραμμένη πόλη τους, μια ημερομηνία σαν την σημερινή πριν σχεδόν 2496 χρόνια, και έχτισαν τον Παρθενώνα. Έτσι απαντούν οι Έλληνες στις κρίσεις.

Παρθενώνας αξιών και προσφοράς

Νομίζω λοιπόν ότι ακριβώς τώρα που βιώνουμε μία βαθιά κρίση ως χώρα, είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε τους Νέους Παρθενώνες. Τον Παρθενώνα των Ιδεών, τον Παρθενώνα των Αξιών, τον Παρθενώνα της Προσφοράς. Το ζήτημα είναι ποιες δράσεις και ποια βήματα θα μας οδηγήσουν εκεί. Πρώτον και κυριότερο, κάποιος εξαγνισμός που χρειάζεται στην δική μας ψυχή, να σκεφτούμε ότι κάθε μέρα είναι μετρημένη, κανείς μας δεν πρόκειται να πάρει ότι δημιούργησε μαζί του. Κι όμως τα παιδιά μας, οι νέοι μας υποφέρουν, δεν έχουν εργασία, ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης στην χώρα μας και φεύγουν. Αυτό είναι μια αιμορραγία για την Ελλάδα, ωστόσο φρονώ ότι με μια πολιτική αξιοκρατίας και προσφοράς θα επιστρέψουν και αυτό πρέπει να το πιστεύουμε βαθιά.

Κάθε γωνιά της Ελλάδας πυρήνας για δωδεκάμηνο τουρισμό

Αυτό που μας αξίζει είναι να δεχθούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πανέμορφη χώρα με ατέλειωτες οριζόντιες δυνατότητες και ταυτόχρονα με βαθιές ρίζες. Μπορούμε να μιλάμε για τεχνολογία σε πόλεις με ιστορία 100 ή 200 ετών, όμως εκεί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάθετες διαστάσεις πολιτισμού. Οι κάθετες διαστάσεις είναι οι βαθιές ρίζες και αξίες που βρίσκονται σε κάθε μας βήμα, ιστορικά αλλά και σήμερα. Εκεί λοιπόν πρέπει να στηρίξουμε τις δυνάμεις μας για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Δίνοντας φως, νέες διαστάσεις σκέψης, νέα οράματα δράσης.

Οραματιστείτε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε πετραδάκι, κάθε γωνιά αυτής της υπέροχης χώρας. Δεν υπάρχει σημείο στην χώρα που να μην μπορεί να προσφέρει αυτές τις κάθετες διαστάσεις, που να μην έχει αυτές τις κάθετες αξιακές ρίζες βαθιά συνδεδεμένες με την ιστορία και τον μύθο. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα: η Κως για την ιατρική, η Ικαρία για την αεροναυπηγία, η Κρήτη για την αρχιτεκτονική, η Σάμος για την φιλοσοφία, η Λέσβος για την ποίηση.

Αυτά είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε και να μεριμνήσουμε ώστε να υπάρχει εκεί τουρισμός όλον τον χρόνο μέσα από διεθνή επιστημονικά και ερευνητικά συνέδρια τα οποία να διεξάγονται κάθε μήνα. Χρειάζεται να προβάλουμε τις διαστάσεις ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας μας μέσα από γόνιμο διάλογο, όπου η θέση και η αντίθεση θα οδηγούν στην σύνθεση και την αναζήτηση των νέων διαστάσεων της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου. Η τεχνολογία μας είναι απαραίτητη, το ίδιο και οι επενδύσεις και οι ευεργεσίες, σαφώς, αλλά πάντα με γνώμονα την διάσωση του αγαθού του βίου και του περιβάλλοντος. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ξεκίνησα την ομιλία μου αναφέροντας ότι αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος για δράση και πρωτοβουλία. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, με την οποία εμείς, σαν Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, ασχολούμαστε εδώ και 30 χρόνια σε υψηλό επίπεδο επιρροής των ηγετών παγκοσμίως. Στο παρελθόν, οι ηγέτες δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία και βάρος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο οι σημερινές καταστροφές της κλιματικής αλλαγής και οι ανθρωπιστικές κρίσεις που επακολουθούν, τους αναγκάζουν να μην μπορούν πλέον να στρέψουν το βλέμμα αλλού και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Αυτή η αίσθηση υπευθυνότητας για την διάσωση του βίου μας συνδέει όλους, γιατί έχουμε όλοι ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό, τόσο οι ηγέτες αλλά και οι καθημερινοί άνθρωποι κάθε ειδικότητας. Έχουμε όλοι μας ευθύνη να κινητοποιηθούμε. Ιδιαίτερα οι απόδημοι έλληνες ευεργέτες θα πρέπει να μας βοηθήσουν να κυνηγήσουμε τις αξίες, όχι τα χρήματα. Τις αξίες για να χτίσουμε εκ νέου πάνω στις υγιείς μας ρίζες. Ας γίνει λοιπόν η προσπάθειά τους για την ενίσχυση τόσο της χώρας και της κοινωνίας, όσο και του αγαθού του βίου, ένα παράδειγμα σύγχρονου Παρθενώνα.