A A A

Σε πλειστηριασμό βγαίνει σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου η βίλα της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου στην οδό Αγράμπελης 3 στην Εκάλη. Η νεόδμητη μεζονέτα, που είναι εμβαδού 467 τ.μ., διαθέτει κήπο 278 τ.μ. και δύο πάρκινγκ, θα βγει "στο σφυρί" με τιμή εκκίνησης 550 χιλιάδες ευρώ. Αποτελεί ένα από τα έξι υπερπολυτελή ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν από περίπου οκτώ χρόνια στη θέση της επονομαζόμενης "ροζ βίλας" όπου έζησε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, μιας και το ακίνητο έχει οδηγηθεί σε πλειστηριασμό πολλές φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τετραώροφη μεζονέτα είχε βγει, για πρώτη φορά, στο "σφυρί" το 2011 με τιμή εκκίνησης 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία μειώθηκε στις 800.000 ευρώ κατά τον πλειστηριασμό του Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η διαδικασία είτε βαίνει συχνά άγονη είτε αναστέλλεται.

Πάντως, η τιμή εκκίνησης των 550.000 ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των σημερινών-υπό αναθεώρηση- αντικειμενικών αξιών.

Σήμερα η Δήμητρα Λιάνη εμφανίζεται να οφείλει συνολικά προς Δημόσιο και τραπεζικό ίδρυμα περίπου 500.000 ευρώ, από τα οποία ποσό της τάξης των 26.000 ευρώ είναι οφειλόμενα ενοίκια προς τη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων (από την εποχή που κατοικούσε σε ακίνητο της μη κυβερνητικής οργάνωσης).

Το 2007 η τελευταία σύζυγος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ έδωσε στην κατασκευαστική εταιρεία Morfi αντιπαροχή το οικόπεδο των 3,5 στρεμμάτων στην οδό Αγράμπελης όπου βρισκόταν το σπίτι που κατοικούσε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκεί αναπτύχθηκαν έξι βίλες από τις οποίες οι τρεις περιήλθαν στην κυριότητα της Δήμητρας Λιάνη και οι υπόλοιπες "πέρασαν" στην κατασκευαστική εταιρεία. Τα περισσότερα από τα ακίνητα έχουν είτε μισθωθεί είτε πωληθεί, ενώ το 2007 όταν αυτά βρίσκονταν στην αγορά, η ζητούμενη τιμή τους άγγιζε τα 3 εκατ. ευρώ.

Αναδιανομή πλούτου

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα αλλάζουν χέρια μέσω αναγκαστικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών ή πωλήσεων σε πολύ χαμηλή τιμή λόγω προβλημάτων ρευστότητας των ιδιοκτητών τους (fire sale). Αυτή η αναδιανομή του πλούτου εκτιμάται ότι θα ενταθεί φέτος λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds, με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να προβλέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών στην εμπορική τιμή.

Και εάν ληφθεί υπόψη ότι στην ελληνική κτηματαγορά- όπου οι ζητούμενες τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 70% ανά κατηγορία και τοποθεσία από το peak του 2007- κυρίαρχοι είναι οι αγοραστές που καθορίζουν το τίμημα πώλησης, γίνεται αντιληπτό γιατί οι τιμές θα παραμείνουν συμπιεσμένες για τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας του περιορισμού της ρευστότητας ως αποτέλεσμα και της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό, η βίλα Λιάνη είναι απλώς μία από τις πολυάριθμες περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που βγαίνουν "στο σφυρί". Ενδεικτικά, το σφυρί του δικαστή έχει ή πρόκειται να χτυπήσει για:

-διώροφη μεζονέτα 250 τ.μ. σε οικόπεδο ενός στρέμματος στην Εκάλη με τιμή πρώτης εκκίνησης 550 χιλιάδες ευρώ

-μεζονέτα 200 τ.μ. στη Φιλοθέη (500 χιλιάδες ευρώ)

-μεζονέτα 380 τ.μ. σε οικόπεδο 600 τ.μ. στη Βούλα (700 χιλιάδες ευρώ)

-νεόδμητη μεζονέτα 270 τ.μ. με κήπο 150 τ.μ. στο Κεφαλάρι Κηφισιάς (340 χιλιάδες ευρώ)

-διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Καστρί της Νέας Ερυθραίας (300 χιλιάδες ευρώ)

-πολυτελές νεόδμητο διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Δροσιά (120 χιλιάδες ευρώ)

capital.gr

Δημήτρης Δελεβέγκος