A A A

Είναι γνωστό ότι το στόμα αποτελεί το αρχικό τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος.

Η πέψη ξεκινάει από τη συγκεκριμένη περιοχή και επομένως αυτονόητα η στοματική υγιεινή έχει προφανώς τεράστια σημασία για τη βέλτιστη γαστρεντερική λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι η στοματική υγεία αποτελεί προϋπόθεση για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα και μία αποτελεσματική ολιστική φροντίδα του οργανισμού θα πρέπει πάντα ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα.

Ανατρέχοντας στις διάφορες ιστορικές αναφορές θα ανακαλύψουμε ότι η μαστίχα Χίου αποτελεί την πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου, η οποία και χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Επομένως επαγωγικά και σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, η Μαστίχα Χίου μπορεί να προσφέρει την ιδανική φυσική φροντίδα για ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα.

Η μαστίχα της Χίου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει αποτελεσματικά την υγιεινή του στόματος, συμβάλλοντας στην υγεία δοντιών και ούλων, και ταυτόχρονα μπορεί να καταπολεμά τις καούρες, να ανακουφίζει από τη δυσπεψία και στομαχικούς πόνους, και να μειώνει τα συμπτώματα εντερικών διαταραχών.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για τα φυσικά προϊόντα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των θετικών επιδράσεών τους στην υγεία του ανθρώπου.

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα φυσικό προϊόν, το οποίο ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα, όπου μασούσαν το στερεοποιημένο ρητινώδες υγρό που εκκρίνεται από τα μαστιχόδεντρα.

Επιπλέον, η μαστίχα Χίου από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτικό μέσο για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

 

Για παράδειγμα, ο κορυφαίος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τη μαστίχα Χίου ως φάρμακο για τη θεραπεία των γαστρεντερικών διαταραχών.

Είναι γεγονός ότι η μαστίχα Χίου συγκαταλέγεται στον κατάλογο των λεγόμενων «υπερτροφών» (SUPERFOODS), ενώ από το 2015 έχει λάβει μονογραφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο για τις γαστρεντερικές παθήσεις και την επούλωση δερματικών παθήσεων.

 

Έτσι, η υπερτροφή που ονομάζεται μαστίχα Χίου παρουσιάζει μία πληθώρα εφαρμογών, σε οποιαδήποτε μορφή της χρήσης της: είτε ως φυσικό προϊόν, είτε ως βασικό συστατικό τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Από επιστημονικής πλευράς, οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχα Χίου αποδίδονται στη δράση μιας ποικιλίας ενώσεων με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αποτελεί φυσική πηγή τερπενίων, φαινολικών ενώσεων, φυτοστερόλων, πρωτεϊνών και φυσικών πολυμερών, που συνδυάζονται μαζί με πτητικά και αρωματικά συστατικά.

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται μια πληθώρα βιοδραστικών επιδράσεων, με το μοναδικό συνδυασμό των παραπάνω συστατικών (περί των 80 διαφορετικών ενώσεων!) να προσδίδει, μεταξύ άλλων, ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη προστασία.

 

Η μάσηση τσίχλας με μαστίχα Χίου μπορεί να προσφέρει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση οδοντικών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, συμβάλει στην πρόληψη της τερηδόνας και των νοσημάτων του περιοδοντίου χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της.

Παρουσιάζει επίσης ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες με αποτέλεσμα να αποτρέπει την αναπαραγωγή μικροβίων στη στοματική κοιλότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την οδοντική πλάκα.

Επιπλέον, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας και της κακοσμίας του στόματος.

Προκειμένου να επωφεληθούμε από τα εν λόγω αποτελέσματα, η προϋπόθεση είναι να μασάμε την τσίχλα τουλάχιστον 10 λεπτά, και ιδανικά να συμπληρώνεται η καθημερινή πρακτική με βούρτσισμα δοντιών με οδοντόκρεμα με μαστίχα, καθώς και πλύσεις με στοματικό διάλυμα που περιέχει μαστιχέλαιο.

Μαστίχα Χίου & γαστρεντερική υγεία

Η μαστίχα Χίου χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της προσφέρει θεραπευτικές δράσεις σε διαταραχές που παρουσιάζονται σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, όπως η δυσπεψία, οι καούρες, το ευερέθιστο έντερο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η νόσος του Κρον κ.α.

Σχετικές έρευνες αναφορικά με το πεπτικό έλκος (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) και την κατανάλωση μαστίχα Χίου έδειξαν ότι προσφέρει δραστικά αποτελέσματα τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο και χωρίς να δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

Βάση κλινικών μελετών, διαθέτει την δυνατότητα να συμβάλει στην εξουδετέρωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που ταλαιπωρεί αρκετά τους ασθενείς.

Αντίθετα, η όποια ερευνητική προσπάθεια για ανεύρεση ενός φαρμάκου για τη δυσπεψία χωρίς παρενέργειες δεν έχει αποδώσει αποτέλεσμα, γεγονός που καθιστά τη χρήση της μαστίχα Χίου ως ένα απολύτως αποτελεσματικό και ασφαλές θεραπευτικό μέσο.

Με απλά λόγια, αποτελεί ένα φάρμακο φυτικής προέλευσης, με τα ευεργετικά της οφέλη να παρουσιάζονται με φυσικό τρόπο και κυρίως χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Η μαστίχα Χίου, η Ελληνική αυτή μοναδική παγκοσμίως υπερτροφή χάρη στις φαρμακευτικές της ιδιότητες, μπορεί να καταναλωθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή σε μασώμενα δισκία.

Η φαρμακευτική διάσταση της μαστίχα Χίου αναδεικνύεται μέσα από τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της σειράς Act of Nature, τα οποία και συνεισφέρουν στη νέα τάση αξιοποίησης αυτού του πολύτιμου ελληνικού υπερ-προϊόντος.

Ειδικότερα, η μαστίχα Χίου σε σκόνη βοηθάει στην ανακούφιση δυσπεπτικών προβλημάτων και αποτελεί την ιδανική λύση για προβλήματα δυσκοιλιότητας, ενώ έχει πρεβιοτική δράση.

Η Ινουλίνη που περιέχει είναι μία διαλυτή φυτική ίνα από Kιχώριο (ρίζα ραδικιού), και λειτουργεί ως πρεβιοτικό αποτελώντας την «τροφή» των ωφέλιμων βακτηρίων (προβιοτικών).

Ιδανικά, η προσθήκη της σκόνης σε γιαούρτι αντικαθιστά την χορήγηση προβιοτικών, βελτιώνοντας την καλή χλωρίδα του εντέρου, όπου ειδικά σήμερα λόγω του σημερινού δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής, η διατήρηση ισορροπημένης εντερικής χλωρίδας αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την υγιή κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος.

Η μαστίχα σε μασώμενα δισκία αποτελεί την φυσική λύση ανακούφισης ενάντια στην αντιμετώπιση και πρόληψη της καούρας, της οισοφαγίτιδας και του συνδρόμου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

 

Η μαστίχα Χίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Και όχι άδικα!

Η μαστίχα Χίου μπορεί να προσφέρει ευεργετικά οφέλη και να βοηθήσει σημαντικά σε κοινές διαταραχές της στοματικής κοιλότητας, αλλά και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση αυτού του παγκοσμίου φήμης υπερτρόφιμου προσφέρει ταυτόχρονα ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία.

Αναμφίβολα, μπορεί να καταναλωθεί από όλους απλά και σε επίπεδο πρόληψης χωρίς να υπάρχει κανένας φόβος παρενέργειας ή αλληλεπίδρασης με άλλα τρόφιμα, φάρμακα ή φαρμακευτικές ουσίες.

ΠΗΓΗ: https://logodiatrofis.gr/