A A A

Ένα νέο εργαλείο στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών που αγωνίζονται να διαχειριστούν τις προσφυγικές εισροές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανθρωπιστικές κρίσεις, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, το νέο ταμείο θα έχει «δύναμη πυρός» 700 εκατομμυρίων ευρώ, και «το μεγαλύτερο μέρος» των χρημάτων «είναι αυτονόητο» ότι θα πάει στην Ελλάδα. Το ακριβές ποσό που θα διοχετευθεί στη χώρα μας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Οι πόροι θα διατεθούν σταδιακά, σε βάθος τριών ετών. Τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν φέτος, ενώ 200 εκατ. θα εκταμιευθούν έκαστο το 2017 και το 2018.

Τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα διατεθούν μέσω των κρατικών δομών, αλλά σε συνεργασία με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, μεγάλο μέρος της βοήθειας θα φτάσει στους πρόσφυγες είτε με την καταβολή μετρητών είτε με τη παροχή κουπονιών που οι πρόσφυγες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η μέθοδος των μετρητών και των κουπονιών (cash and voucher) επιτρέπει στους πρόσφυγες διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το νέο εργαλείο αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να βρουν μία συλλογική λύση στην προσφυγική κρίση. «Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κύπριος εκπρόσωπος.

skai.gr