A A A

Άρθρο του Νίκου Χιωτάκη

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Βρετανία θα ήταν καλοδεχούμενη να παραμείνει στην ΕΕ και ότι αποδέχεται μέρος της ευθύνης για το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. 

 

«Συνεχίζω να νιώθω ότι η έξοδος της Βρετανίας είναι μια καταστροφή, ναι, μια ήττα, για την οποία όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Γερμανού βουλευτή, που ρώτησε εάν ο Γιούνκερ αισθάνεται υπεύθυνος για το Brexit.

 

«Ωστόσο, οι λόγοι για τη βρετανική έξοδο είναι βαθύτεροι. Όπως έχει δηλώσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι Βρετανοί ποτέ δεν ένιωθαν άνετα στην ΕΕ και για 40 χρόνια δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να νιώσουν πιο άνετα. Για αυτό το λόγο η ευθύνη βαραίνει πολλούς». 

 

Ειναι φανερό οτι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από τις θετικές. 

Θα έχετε διαβάσει πολλές δηλώσεις σχετικές, πολιτικών, πολιτών, και πολλές αναλύσεις ειδικών και στελεχών της ελεύθερης αγοράς.

Ας δούμε εν συντομία ποιες είναι οι θέσεις και  οι ανησυχίες των αντιπροσώπων των τοπικών αρχών για το Brexit τον επόμενο χρόνο.

 

Σίγουρα οι τοπικές αρχές των 27 χωρών της ΕΕ σέβονται, αλλά και εκφράζουν τη λύπη τους, για τη δημοκρατική απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ομως είναι υποχρεωμένες  να επιδιώξουν τη διαφύλαξη των καλά εδραιωμένων δεσμών μεταξύ των και τοπικών αρχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Αυτή τη χρονική περίοδο γίνεται συζήτηση σε κάθε χώρα για τις επιπτώσεις στους δήμους από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Και οι επιπτώσεις εκτός από καθαρά οικονομικές  είναι και κοινωνικοοικονομικές, αφορούν τη πρόσβαση μεταξύ των εξωτερικών συνόρων, την ευρωπαική ιθαγένεια.

 

 Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται πρέπει να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των τοπικών αρχών όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων και των χρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ .

 Αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από 28, χρηματοδοτήθηκαν από 28 και, άρα, θα πρέπει να ωφελήσουν 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να γίνει καμμία περικοπή μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Μπορεί όταν αποχωρεί μια χώρα από την Ένωση να μη της επιβάλλεται τιμωρία ή  τίμημα για την αποχώρηση, ωστόσο η  τακτοποίηση των λογαριασμών είναι επιβεβλημένη. 

Οι Βρετανοί οφείλουν να πληρώσουν τα ευρώ που έχουν συμφωνήσει ως κράτος μέλος όπως οι 27 θα τιμήσουν επίσης τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δήμους.

 

Πρωτεύων στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η μέσο και μακροπρόθεσμη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. 

Το ζητούμενο είναι η προτεραιότητα στους πολίτες!

Η Ευρωπαική Επιτροπή των Δήμων και των Περιφερειών επιδιώκει επίσης τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ –Βρετανίας της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020, προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα τρέχοντα προγράμματα και έργα. 

Μεταξύ των αιτημάτων της, η ΕτΔΠ ζητεί να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» για τους γεωργούς, τις αγροτικές περιοχές και τη βιοποικιλότητα της ΕΕ, καθώς και ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση τυχόν διαταραχής των υφιστάμενων μακροχρόνιων έργων της ΕΕ και, κατ’ επέκταση, των τοπικών οικονομιών.

 

Τα κυριότερα σημεία του ψηφίσματος της Ολομέλειας των αντιπροσώπων των τοπικών αρχών της Ευρωπαικής Ενωσης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στις τοπικές κοινωνίες η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας είναι:

 

Η Ευρωπαική Επιτροπή των Δήμων και των Περιφερειών,

 

Υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό επίτευγμα στην Ιστορία με μέλημα τη διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας για τους πολίτες της και παραμένει το καλύτερο μέσο που διαθέτουν τα κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων· ως εκ τούτου, η ενδυνάμωση της ενότητάς της και η προαγωγή των συμφερόντων της θα πρέπει να καταστεί πρωταρχικός μας στόχος. 

 

Καλεί τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση ως ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση μιας δικαιότερης, καλύτερης και περισσότερο συμμετοχικής ΕΕ, βασιζόμενης στην προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

 

Υπογραμμίζει ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές μπορούν να έχουν θετική συμβολή στην επίτευξη μιας εποικοδομητικής και βιώσιμης μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

 

Ως συνέλευση των τοπικών και των περιφερειακών εκπροσώπων της ΕΕ, προτίθεται να συνεισφέρει στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να εγκύψει στις αναμενόμενες επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού της έργου. 

 

Ζητεί να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, συμφωνία σχετικά με τις αρχές μιας ομαλής αποχώρησης η οποία θα παρείχε στους πολίτες, τις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που τους αξίζει και θα αποτελούσε, εν προκειμένω, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Προτρέπει τα μέρη που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένα μέτρα που προασπίζουν τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν και εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, βάσει των αρχών της αμοιβαιότητας και της αποφυγής διακρίσεων.

 

Υπογραμμίζει ότι πρέπει να βρεθεί αποδεκτή λύση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, προκειμένου να προληφθεί η ενδεχόμενη παρεμπόδιση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών δεσμών τους λόγω των συνοριακών ρυθμίσεων.

 

Ανησυχεί για τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις της μείωσης των κονδυλίων για την ΚΓΠ στους γεωργούς και τις αγροτικές περιοχές ολόκληρης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Επισημαίνει ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων και, ως εκ τούτου, στις τοπικές κοινότητες.

 

Καλεί τα μέρη της συμφωνίας αποχώρησης να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στα προγράμματα της ΕΕ για τη νεολαία, την εκπαίδευση. Υπενθυμίζει ότι οι ανταλλαγές φοιτητών (εντός και εκτός του πλαισίου του προγράμματος ERASMUS) αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, από την οποία έχουν επωφεληθεί σε εντυπωσιακό βαθμό τόσο τα πανεπιστήμια της ΕΕ όσο και τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

 

Πηγές: http://cor.europa.eu/el/

 

 

* Ο Νίκος Χιωτάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς,

μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος,

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ ΑΕ,

μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής των Περιφερειών.